Alexandra Mănăilă


În această emisiune veți auzi aici declarațiile Marinelei Debu, președintele APAH-RO, dar și a Larisei Mezinu, purtător de cuvânt al CNAS din CNAS cu privire la problema pacienților neasigurați infectați cu hepatite care nu beneficiază de tratament gratuit pentru că legea votată anul trecut în acest sens încă nu are norme de aplicare.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


România se situează pe ultimele locuri în clasamentul european atât în ceea ce privește rata de disponibilitate a medicamentelor, cât și în ceea ce privește timpul de acces al pacienților la tratamente de ultimă generație, potrivit rezultatelor ultimelor rapoarte publicate de Federația Europeană a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice (EFPIA). Veți afla câteva date legate de români versus europeni și accesul la noile medicamente, dar și povestea românilor cu pemfigus, o boală rară.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În fiecare an, în perioada 24-30 aprilie este marcată Săptămâna Europeană, respectiv Mondială a Imunizării. În această emisiune vă prezentăm noi date din Raportul UNICEF ,,Starea copiilor lumii 2023: vaccinuri pentru fiecare copil”, dar și declarațiile dr. Valeria Herdea, președintele AREPMF și vicepreședintele Colegiului Medicilor din România la lansarea celei de-a doua ediție a Îndreptarului de Vaccinare în cabinetul medicului de familie despre Legea Vaccinării mult așteptată de medicii de familie din România, precum și declarațiile Secretarului de stat din Ministerul Sănătăţii, dr. Adriana Pistol, membru în Comitetul Permanent al Organizației Mondiale a Sănătății – OMS Europa despre planurile Ministerului Sănătății privind vaccinarea în țara noastră.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


Peste 3000 de medicamente generice au dispărut din România în ultimii ani.  În această emisiune veți afla ce spun reprezentanții: APMGR, COPAC și europarlamentarii despre accesul românilor la medicamente, în condițiile în care pacienții din România plătesc în ultimii ani din ce în ce mai mult pentru medicamente din cauza politicilor de preț și de taxare stabilite de Guvern, la care se adaugă creșterea accelerată a costurilor de producție, generată de pandemie și de războiul din Ucraina.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune veți afla care sunt noutățile pe care le aduce Contractul Cadru al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, care va intră în vigoare din vara lui 2023. Elisabeth Brumă de la Direcția Contractări a CNAS a detaliat în cadrul conferinței naționale de închidere a Campaniei de Ziua Internațională a Bolilor Rare 2023, organizată de Alianța Națională pentru Boli Rare, în parteneriat cu EURORDIS, aceste aspecte și le veți auzi în emisiune.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


Plecând de la scandalul iscat în România din cauza dispozitivelor cardiace de unică folosință care au fost reutilizate de la persoane decedate la pacienți cu probleme cardiace, veți afla în această emisiune ce spune legea din țara noastră cu privire la reutilizarea dispozitivelor medicale de unică folosință, dar și ce spune inteligența artificială Chat GPT despre acest lucru.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vă aducem la cunoștință Raportul special ,,Accesibilitatea pacienților la serviciile oferite de sistemul medical din România” întocmit de Avocatul Poporului. Situațiile prezentate în raport sunt cazuri în care instituția Avocatul Poporului a intervenit în vederea eliminării încălcării drepturilor fundamentale ale cetățenilor. Zsolt Molnar, Adjunctul Avocatului Poporului vorbește despre petiţii şi sesizări din oficiu, dar și despre recomandări făcute de instituţie.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune veți afla despre problemele medicilor stomatologi din România care au legătura cu legislația actuală. Patronatul Medicilor Stomatologi din România cere simplificarea și clarificarea legislației aplicabile cabinetelor stomatologice.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune veți afla de ce 216 reumatologi din întreaga țară au semnat o Scrisoare deschisă pentru respectarea drepturilor pacienților și deontologiei medicale în prescrierea tratamentului biologic/biosimilar pe care au trimis-o principalilor factori de decizie din Sănătate.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În ultimele 3 săptămâni în ceea ce privește gripa se înregistrează valori ce depășesc cu peste 20% media multianuală a ultimelor 5 sezoane pre-pandemice.  Când va fi vârful sezonului de gripă în România și ce măsuri recomandă ministrul Sănătății, prof.univ.dr. Alexandru Rafila, aflați în această emisiune.

Realizator: Alexandra Mănăilă