Alexandra Mănăilă


Societatea Română de Reabilitare Medicală este una dintre cele mai vechi societăți medicale din România. Împlinește 100 de ani de la înființare. Ce a reușit să facă într-un secol aceasta societate, care sunt provocările medicilor din vremea noastră, ce așteptări au pacienții cu dizabilități și ce le oferă statul român în materie de servicii medicale, aflați în această emisiune.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


Doar 180.000 de copii s-au născut anul trecut, natalitatea scăzând dramatic în ultimii ani în România. Un sfert din cuplurile din țara noastră suferă de infertilitate și deși s-a deschis cel mai mare centru de excelență în infertilitate din sud-estul Europei la București, mai sunt de reglementat o serie de aspecte legislative care țin de donarea de embrioni și de mama surogat în România, astfel încât tot mai multe cupluri din România să poată aduce pe lume copii.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


Persoanele cu dizabilități din România pot beneficia de vouchere pentru achiziționarea de dispozitive şi tehnologii asistive și tehnologii de acces, altele decât cele finanțate prin Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate. Cine sunt beneficiarii și ce condiții trebuie să îndeplinească, dar și ce burse de locuri de muncă se organizează pentru românii cu dizabilități, aflați în această emisiune.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune discutăm despre spațiul european al datelor privind sănătatea (EHDS) lansat de Comisia Europeană. Cce își propune EHDS și Uniunea europeană a sănătății, felul în care oamenii de știință, dar și pacienții vor putea avea acces la datele privind sănătatea lor, câte de sigure și securizate vor fi aceste date în condițiile în care sistemele de sănătate sunt în prezent ținta unui număr tot mai mare de atacuri cibernetice.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


Achiziția de vaccinuri COVID a încins spiritele în ultimele zile în rândul politicienilor romani și l-a determinat pe eurodeputatul Victor Negrescu, membru în Comisia pentru Bugete a Parlamentului European, să ceară sprijinul Comisiei Europene pentru suspendarea sau modificarea contractelor pentru achiziția de vaccinuri realizate de către fostul guvern, în contextul în care dozele nu sunt folosite, iar cheltuielile aferente, de milioane de euro, sunt suportate de la bugetul de stat.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


Datele studiului anual WAIT, lansat de Federația Europeană a Asociațiilor şi Industriei Farmaceutice (EFPIA), arată că România se menține pe ultimul loc în UE în privința timpului de așteptare al pacienților pentru a avea access la medicamente de ultimă generație. Cu cât a crescut timpul de așteptare în România pentru accesul ma medicamente inovatoare în ultimul an, aflați  în această emisiune.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


Ce analize pot fi făcute și decontate de către CNAS, ce servicii medicale s-au introdus în pachetul de bază al asigurărilor de sănătate, aflați în această emisiune care sintetizează principalele modificări ale Contractului-cadru, în vigoare de la 1 aprilie 2022.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


Guvernului României înființează 6 grupuri de lucru privind acțiunile de asistență umanitară oferită cetățenilor ucraineni refugiați în țara noastră. Patru dintre grupuri vizează problemele privind sănătatea, educaţia, accesul la piaţa muncii și locuintele, iar alte două se vor ocupa de persoanele vulnerabile și de copii şi tineri. Mai multe detalii pe acest subiect aflați de la Mădălina Turza, consilierul de stat în Cancelaria Prim-ministrului, și Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului României.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În aceastaă emisiune vorbim despre îmbunătățirile legislative din România care pot face ca pacienții cu boli rare să aibă un acces mai bun la tratamente. Europarlamentarul Nicolae Ștefănuță a fost prezent la conferința de presă organizată de Alianța Națională de Boli Rare România, cu ocazia Zilei Mondiale a Bolilor Rare, și a vorbit despre inițiativele sale pe domeniul Sănătății la nivelul Parlamentului European.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vă prezentăm 2 legi promulgate de Președintele României, o nouă inițiativă legislativă "Dreptul de a fi uitat al supraviețuitorului de cancer”, dar și o măsură prin care părinții cu venituri mici ce însoțesc copii cu o patologie oncologică pentru tratament în străinătate pot să beneficieze de un sprijin financiar special. Puteți semna și o petiție prin care se cere accesul românilor la tratament cu radioterapie stereotactică în România

Realizator: Alexandra Mănăilă