Breviar legislativ

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom discuta despre proiectul HOTĂRÂRE pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018 – 2019. Acest proiect legislativ a stârnit animozități între medicii de familie și reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), întrucât Casa Națională de Asigurări de Sănătate a publicat pe 29.11.2017 pe siteul său la Transparența decizională acest proiect, supunându-l dezbaterii publice. Conducerea Societății Naționale de Medicină Familiei (SNMF) și a Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) consideră sfidătoare atitudinea CNAS de a afișa în transparență decizională un proiect de Contract-Cadru 2018-2019, înainte de finalizarea activității grupului de lucru constituit de Mihai Tudose, premierul României.

Realizator: Alexandra Mănăilă 

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom discuta despre strategia națională de cercetare pe domeniul bolilor rare, pe care Romania nu o are încă, despre cele nouă centre de expertiză în boli rare certificate și alte 40 care sunt în evaluare, despre cele aproape 50 de medicamente pentru boli rare la care au acces pacienții români. Toate aceste subiecte au fost dezbătute în cadrul conferinței de presă, organizate la cea de-a șasea ediție a Școlii de Boli Rare pentru Jurnaliști, care a avut loc în 23-24 noiembrie în București. Puteți asculta declarațiile: Doricăi Dan, președintele Alianței de Boli Rare din România, dr. Diana Păun consilierul de stat în cadrul Administrației Prezidențiale, Lidiei Onofrei directorul directiei farmaceutice din cadrul MS, Nicolae Fotin, președintele Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), dr. George Păun membru în Comisia Superioară de încadrare în handicap ANPD.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom discuta despre protestul medicilor de familie față de colapsul iminent al sistemului de asistență medicală primară. Medicii de familie din toată țara au ieşit în stradă miercuri 15 noiembrie în faţa Guvernului pentru a protesta. În jur de 1000 de persoane au participat la protestul initiat de Coaliția „Solidari pentru Sănătate”, formată din 9 organizații non guvernamentale care apără drepturile pacienților și organizațiile naționale reprezentative ale medicilor de familie. Despre revendicările medicilor de familie și promisiunile premierului Mihai Tudose, care s-a întâlnit cu o delegaţie a manifestanţilor aflați mai multe în cadrul emisiunii. 

Realizator: Alexandra Mănăilă


Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom discuta despre proiectele de lege discutate de Comisia pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților în perioada 7-9 noiembrie 2017, respectiv despre Proiectul de Lege privind externarea din unităţile sanitare a persoanelor de religie mozaică decedate, Proiectul de Lege privind reglementarea activităţii de telemuncă și Proiectul de Lege privind combaterea ambroziei. Tot la Camera Deputaților a ajuns și Legea vaccinării. Despre aceste subiecte pe larg cu invitatul emisiunii deputatul Tudor Pop, membru în Comisia pentru Sănătate și Familie.

Realizator: Alexandra Mănăilă


Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom discuta despre campania de vaccinare antigripală gratuită din sezonul epidemic 2017-2018. Potrivit Ministerului Sănătății peste 19 mii de doze de vaccin au ajuns deja în teritoriu. Ministerul Sănătății va achiziționa peste 1 milion de doze de vaccin gripal sezonier, dublu față de anul trecut, astfel încât să asigure vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane aflate în grupele de risc.  Mai multe detalii aflați în cadrul emisiunii.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom discuta despre persoanele cu surdocecitate din Romania care în prezent nu beneficiază de toate drepturile cuvenite, deoarece în legislaţie această dizabilitate nu este încadrată în gradul de handicap grav. Din acest motiv, Sense Internaţional România a facut un exercițiu de empatie pentru persoanele cu surdocecitate chiar în parlamentul Romaniei.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom discuta despre două din cele 5 programe naţionale de screening, pe care Ministerul Sănătăţii anunţă că le demarează. Programele dedicate oncologiei şi hepatitei sunt subiectele emisiunii. Pentru programul naţional de depistare a cancerului de col vor fi alocate 47 de milioane de euro,  37 milioane de euro vor fi alocate pentru programul naţional de depistare al cancerului de sân, iar pentru hepatite 25 milioane de euro. 

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom discuta despre cele 5 programe naționale de screening, pe care Ministerul Sănătății anuntă că le demarează. România va beneficia, în urma accesării fondurilor nerambursabile, de peste 191 milioane de euro pentru implementarea de programe de depistare precoce (screening) a cancerului de col uterin, cancerului de sân, tuberculozei, hepatitelor B,C și D, precum și pentru screening prenatal, dar și pentru formarea  personalului medical din domeniile prioritare de sănătate. Mai multe detalii despre două din aceste programe aflați în cadrul acestei emisiuni.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În aceasta emisiune vom discuta problemele pacienților cu scleroză multiplă, o boală rară la copii, dar frecventa la adulți. Scleroza multiplă este cea mai frecventă boală neurologică a adultului tânăr. Debutează în jurul vârstei de 20 de ani, între 20 și 40 de ani și este de 2-3 mai frecventă la femei decât la bărbați. În prezent în România scleroza multiplă (SM) este tratată doar în 12 centre de specialitate. Limitarea centrelor ca număr și distribuire pe întregul teritoriu al țării face ca accesul pacienților la îngrijire să fie destul de dificil. Prof. dr. Florian BODOG, ministrul Sănătății s-a întâlnit cu pacienții afectați de scleroză multiplă și specialiștii care sunt implicați în tratarea acestei afecțiuni. Ce au discutat aflați în cadrul acestei emisiuni.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom discuta despre legea antifumat. O  Scrisoare deschisă, întocmită de cele peste 350 de organizații non-guvernamentale membre ale Inițiativei “2035-Prima Generație Fără Tutun”, a României a fost trimisă către Parlamentul României, în atenția Comisiei pentru Sănătate și Familie a Camerei Deputaților prin care se cere ca legea antifumat să nu se modifice. Senatorul PNL Daniel Fenechiu a propus câteva modificări la Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea consumului de tutun, făcând-o mai permisivă. În urma scrisorii deschise și a discuțiilor purtate marțea trecută la Parlament, Comisia pentru sănătate urmează să ia o decizie în privința inițiativei legislative și a propunerilor de modificare a legii antifumat în una dintre ședințele următoare.

Realizator: Alexandra Mănăilă