Breviar legislativ

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom discuta despre două din cele 5 programe naţionale de screening, pe care Ministerul Sănătăţii anunţă că le demarează. Programele dedicate oncologiei şi hepatitei sunt subiectele emisiunii. Pentru programul naţional de depistare a cancerului de col vor fi alocate 47 de milioane de euro,  37 milioane de euro vor fi alocate pentru programul naţional de depistare al cancerului de sân, iar pentru hepatite 25 milioane de euro. 

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom discuta despre cele 5 programe naționale de screening, pe care Ministerul Sănătății anuntă că le demarează. România va beneficia, în urma accesării fondurilor nerambursabile, de peste 191 milioane de euro pentru implementarea de programe de depistare precoce (screening) a cancerului de col uterin, cancerului de sân, tuberculozei, hepatitelor B,C și D, precum și pentru screening prenatal, dar și pentru formarea  personalului medical din domeniile prioritare de sănătate. Mai multe detalii despre două din aceste programe aflați în cadrul acestei emisiuni.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În aceasta emisiune vom discuta problemele pacienților cu scleroză multiplă, o boală rară la copii, dar frecventa la adulți. Scleroza multiplă este cea mai frecventă boală neurologică a adultului tânăr. Debutează în jurul vârstei de 20 de ani, între 20 și 40 de ani și este de 2-3 mai frecventă la femei decât la bărbați. În prezent în România scleroza multiplă (SM) este tratată doar în 12 centre de specialitate. Limitarea centrelor ca număr și distribuire pe întregul teritoriu al țării face ca accesul pacienților la îngrijire să fie destul de dificil. Prof. dr. Florian BODOG, ministrul Sănătății s-a întâlnit cu pacienții afectați de scleroză multiplă și specialiștii care sunt implicați în tratarea acestei afecțiuni. Ce au discutat aflați în cadrul acestei emisiuni.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom discuta despre legea antifumat. O  Scrisoare deschisă, întocmită de cele peste 350 de organizații non-guvernamentale membre ale Inițiativei “2035-Prima Generație Fără Tutun”, a României a fost trimisă către Parlamentul României, în atenția Comisiei pentru Sănătate și Familie a Camerei Deputaților prin care se cere ca legea antifumat să nu se modifice. Senatorul PNL Daniel Fenechiu a propus câteva modificări la Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea consumului de tutun, făcând-o mai permisivă. În urma scrisorii deschise și a discuțiilor purtate marțea trecută la Parlament, Comisia pentru sănătate urmează să ia o decizie în privința inițiativei legislative și a propunerilor de modificare a legii antifumat în una dintre ședințele următoare.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom discuta despre lansarea candidaturii Romaniei pentru găzduirea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) la Bucuresti, în contextul retragerii Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord din Uniunea Europeană. România va concura cu alte 18 state pentru a găzdui Agenția Europeană pentru Medicamente. Ce părere au: ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, Florian Bodog, ministrul Sănătății, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, consilierul de stat pentru sănătate al Prim-ministrului României, prof. dr. Florian Popa și președintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Nicolae Fotin despre șansa României de-a câștiga onoarea de-a gazdui EMA, veți afla în cadrul acestei emisiuni.

Realizator: Alexandra Mănăilă


Alexandra Mănăilă


In aceasta emisiune vom discuta despre efectele Dosarului decontărilor fictive de la CNAS, in care 14 persoane au fost reţinute, printre care fostul consilier al lui George Maior la SRI, Sergiu Ciobanu, şi directorul CNAS, Marian Burcea, care a fost demis în urma reţinerii. Reprezentantii industriei farmaceutice prin ARPIM si APMGR, în contextul acuzațiilor de fraudă aduse Casei Naționale de Asigurări de Sănătate solicita autoritatilor realizarea unui audit al datelor folosite pentru calcularea taxei clawback si transparentizarea modului în care această taxă este calculată.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă

1504512076214872.jpg


In aceasta emisiune vom discuta despre medicii de familie din Romania care trag un semnal de alarma catre autoritati privind degradarea sistemului public de sanatate care continua în fiecare zi în care asistenta primara este ignorata. Medicina de familie utilizeaza astazi sub 6% din FNUASS total, în conditiile în care rapoartele CNAS evidentiaza faptul ca, împreuna cu centrele de permanenta, aceasta furnizeaza peste 80% din serviciile medicale necesare populatiei. In opinia Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF) si a Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), medicina de familie are nevoie de o rectificare de 45 de milioane de lei pe luna, aplicabila imediat.

 Realizator: Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă


In aceasta emisiune vom discuta despre problema pacientilor din Romania care depind de tratamentul cu imunoglobulina si nu il au disponibil. Invitata emisiunii este dr. Daniela Mitcov, medic anestezist la IUBCV PROF. DR. C.C. ILIESCU, vicepresedinta Asociatiei Romane de Boli Neurologice periferice (ARBNP) si pacienta cu poliradiculonevrita cronica autoimuna.

Realizator: Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom discuta despre Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), care susține inițiativa autorităților de a dialoga cu toți cei implicați în domeniul medicamentelor. În opinia asociației, dialogul este singura abordare posibilă pentru a găsi soluții care să rezolve criza medicamentelor și care să pună bazele unei dezvoltări sustenabile în beneficiul pacienților români.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom discuta despre legea privind activitatea de vaccinare. Acest proiect legislativ a fost transmis Parlamentului spre dezbatere și adoptare, după cum a anunțat Ministerul Sănătății, într-un comunicat de presă. Actul normativ ar urma să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2018. În prezent, în România avem peste 95 de mii de acte normative, dar nu aveam o lege care să se ocupe de un domeniu vital: protejarea sănătății copiilor și a întregii populații a României.

Realizator: Alexandra Mănăilă