Breviar legislativ

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom discuta despre un proiect de lege care privește viitoarele mame din România. Proiectul este propus de Conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar UPU, deputat de Iași și se referă la îmbunătăţirea monitorizării sarcinilor, constituind astfel o măsură de prevenţie pentru patologia materno-fetală. Adoptarea lui va constitui un sprijin pentru multe femei, în special salariate, ce amână aducerea pe lume a unui copil din considerente economice. Proiectul a trecut de Comisia de Sănătate şi va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este camera decizională.

 Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom discuta despre extinderea numărului centrelor de referinţă în tratarea bolilor rare. În momentul de față există 12 centre de expertiză care au fost acreditate la nivel naţional. O parte dintre acestea fac parte din 7 reţele europene de referinţă. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea a declarat la conferința organizată de Alianța Națională pentru Boli Rare pe 1 februarie că MS are în vedere extinderea acestui număr de centre. Până acum sunt depuse la Minister 35 de cereri pentru centre de expertiza în tratarea bolilor rare.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom discuta despre vaccinarea antigripală. Potrivit statisticilor medicale, în fiecare an se pot îmbolnăvi de gripă între 5-15% dintre adulți și 15-42% dintre copii. Un mod eficient de a preveni gripa îl reprezintă vaccinarea cu vaccin antigripal. Având în vedere evoluția sezonului epidemic de gripă, care în acest an a debutat mai târziu față de sezonul din anul anterior, ministerul Sănătății recomandă continuarea vaccinării antigripale și în luna ianuarie, mai ales pentru categoriile la risc înregistrate la medicii de familie.

Realizator: Alexandra Mănăilă 

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom discuta despre Noua Lege a Transplantului care va fi trimisă în Parlament spre dezbatere publică și aprobare. Lucrurile s-au precipitat pe fondul unui scandal de proporții izbucnit la Institutul de Transplant Renal din Cluj care ar fi fost prejudiciat cu 5 milioane de lei. Opinia Ministerului Sănătății cu privire la noua lege, precum și apelul asociațiilor de pacienți cu transplant referitor la dezbaterile din spațiul public despre activitatea de transplant din țara noastră, le veți regăsi în emisiune.

Realizator: Alexandra Mănăilă 

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom discuta despre medicii de familie care nu au semnat actele adiționale de prelungire a contractului-cadru din 2017 până la 31 martie anul curent și consecintele care decurg de aici. Ce atitudine au CNAS și MS față de acest gest și ce pot face pacienții care sunt înscriși pe listele acestor medici de familie. Asiguraţii cu urgenţe medico-chirurgicale precum şi cei care suferă de una din  59 de afecţiuni între care se numără afecţiunile oncologice, diabetul, hepatita cronică, astmul bronşic, dar şi afecţiunile copilului cu vârsta sub un an, se pot prezenta la consultaţie direct la medicul specialist, fără a fi necesar bilet de trimitere. În lista cuprinzând afecţiunile care permit prezentarea direct la medicul de specialitate din ambulatoriul de specialitate (anexa 13 din normele tehnice de aplicare a Contractului-cadru) se află și bolile rare.

Realizator: Alexandra Mănăilă 


Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom discuta despre măsurile pentru reglementarea concediilor şi indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate, anunţate de Guvern în şedinţa din 14 decembrie. Părintele sau asiguratul care are legal în îngrijire un copil grav bolnav poate beneficia de concediu medical până la vârsta de 16 ani, în condiţiile în care, până acum, limita de vârstă a copilului era de 7 ani, potrivit unei ordonanţe de urgenţă  adoptată de Guvern. Despre asta şi de indemnizaţia pentru îngrijirea copilului pe larg în emisiune.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom discuta despre soluțiile Ministerului Sănătății propuse pentru asigurarea necesarului de imunoglobulină, care vor fi incluse într-o ordonanță de urgență. Printre măsurile propuse se află și cea legată de suspendarea aplicării taxei de clawback pentru doi ani la produsele medicamentoase derivate din plasmă şi sânge, în contextul deficitului de imunoglobulină. Cum au reacționat cele două asociații din industria farma ARPIM și APMGR, aflați din cadrul emisiunii și tot aici aflași de ce Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) sesizează organele de urmărire penală împotriva ministrului sănătății.

Realizator: Alexandra Mănăilă 

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom discuta despre proiectul HOTĂRÂRE pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018 – 2019. Acest proiect legislativ a stârnit animozități între medicii de familie și reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), întrucât Casa Națională de Asigurări de Sănătate a publicat pe 29.11.2017 pe siteul său la Transparența decizională acest proiect, supunându-l dezbaterii publice. Conducerea Societății Naționale de Medicină Familiei (SNMF) și a Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) consideră sfidătoare atitudinea CNAS de a afișa în transparență decizională un proiect de Contract-Cadru 2018-2019, înainte de finalizarea activității grupului de lucru constituit de Mihai Tudose, premierul României.

Realizator: Alexandra Mănăilă 

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom discuta despre strategia națională de cercetare pe domeniul bolilor rare, pe care Romania nu o are încă, despre cele nouă centre de expertiză în boli rare certificate și alte 40 care sunt în evaluare, despre cele aproape 50 de medicamente pentru boli rare la care au acces pacienții români. Toate aceste subiecte au fost dezbătute în cadrul conferinței de presă, organizate la cea de-a șasea ediție a Școlii de Boli Rare pentru Jurnaliști, care a avut loc în 23-24 noiembrie în București. Puteți asculta declarațiile: Doricăi Dan, președintele Alianței de Boli Rare din România, dr. Diana Păun consilierul de stat în cadrul Administrației Prezidențiale, Lidiei Onofrei directorul directiei farmaceutice din cadrul MS, Nicolae Fotin, președintele Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), dr. George Păun membru în Comisia Superioară de încadrare în handicap ANPD.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom discuta despre protestul medicilor de familie față de colapsul iminent al sistemului de asistență medicală primară. Medicii de familie din toată țara au ieşit în stradă miercuri 15 noiembrie în faţa Guvernului pentru a protesta. În jur de 1000 de persoane au participat la protestul initiat de Coaliția „Solidari pentru Sănătate”, formată din 9 organizații non guvernamentale care apără drepturile pacienților și organizațiile naționale reprezentative ale medicilor de familie. Despre revendicările medicilor de familie și promisiunile premierului Mihai Tudose, care s-a întâlnit cu o delegaţie a manifestanţilor aflați mai multe în cadrul emisiunii. 

Realizator: Alexandra Mănăilă