Breviar legislativ

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom vorbi despre un nou proiect legislativ de interes pentru toate mamele din România, pentru că acestea ar putea beneficia de scăderea vârstei de pensionare în funcție de numărul de copii pe care-l au. Inițiatorul acestui proiect este Conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență, membru în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților și vicelider grup parlamentar social democrat.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom vorbi despre fibrilația atrială și accidentual vascular cerebral. Povara accidentului vascular cerebral dat de fibrilația atrială în România anului 2018 impune adoptarea unor politici consistente de diagnostic precoce și de management modern al fibrilației atriale, precum și acces la tratament anticoagulant eficient. Din acest motiv, 3 societăți medicale și o asociație de pacienti s-au dus la Parlament, la Comsia de Sănătate a Camerei Deputaților să solicite susținere din partea decidenților politici pentru reducerea numărului de decese și dizabilități severe cauzate de accidentele vasculare cerebrale datorate fibrilației atriale. Acțiunea face parte din Campania „Schimbă Ritmul”, care pune fibrilația atrială pe lista scurtă a priorităților din Sănătate.

Realizator: Alexandra Mănăilă


Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom vorbi despre reducerea consumului de tutun și efectele pe care le are asupra sănătății, știut fiind că fumatul este o cauză majoră a bolilor cardiovasculare și provoacă unul din fiecare trei decese cauzate de boli cardiovasculare. Cu ocazia Zilei Mondiale Fără Tutun, care s-a sărbătorit pe 31 mai, organizațiile dedicate sănătății publice au reamintit decidenților că România trebuie să prioritizeze controlul tutunului pentru a proteja sănătatea inimii.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom vorbi despre actualizarea listelor de medicamente compensate și gratuite. În opinia directorului executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente, Dan Zaharescu actualizarea listei suferă întârzieri nejustificate și inacceptabile, motiv pentru care ministrul Sănătății Sorina Pintea a declarat că actualizarea ar putea fi facută trimestrial. Tot în cadrul emisiunii vă prezentăm și semnalul de alarmă pe care îl trage Asociația Producătorilor de Medicamente Generice  (APMGR) cu privire la miile de medicamente ieftine, care riscă să fie scoase din producție sau delistate în perioada imediat următoare.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom vorbi despre Campania „Schimbă Ritmul”, care pune fibrilația atrială pe lista scurtă a priorităților din Sănătate. România NU are în acest moment un program funcțional de identificare a pacienților cu această afecțiune. Pacienții nu au acces egal la tratament eficient și sunt câteva sute de mii de români care suferă de această boală.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această ediție a emisiunii vom discuta despre legea privind telemunca în România, publicată în Monitorul Oficial nr. 296 din 2 aprilie 2018. Legea nr. 81 din 30 martie 2018 privind reglementarea activității de telemuncă stabilește modalitatea de desfășurare a activității de către salariat  în regim de telemuncă. De această lege vor beneficia angajaţii din IT, traducătorii şi alte categorii de salariaţi pentru care se pretează munca în altă parte decât la sediul angajatorului.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Manaila

1524469577181949.jpgÎn aceasta editie a emisiunii vom discuta despre programul national "Sanatos de mic", program dedicat nutritiei la vârsta prescolara. Asociatia SAMAS a organizat o dezbatere pe acest subiect la Palatul Parlamentului, sub patronajul Comisiei de Sanatate Publica din Senatul României, asadar va prezentam în cadrul emisiunii declaratiile dr. Làszlò Attila - Presedintele Comisiei pentru Sanatate Publica din Senat dar si ale dr. Maricela Cobuz - Membru în Comisia de Sanatate din Camera Deputatilor. 

Realizator: Alexandra Manaila


Alexandra MănăilăÎn această emisiune vom discuta despre protestele medicilor și asistenților medicali de la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", legate de micşorarea sporurilor și replica ministrului Sănătății, Sorina Pintea cu privire la salariile personalului medical. Ce soluții de moment a găsit ministrul sănătății, aflați în cadrul emisiunii.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom discuta despre problemele pacienților cu autism din România. Recent a avut loc o întâlnire la Guvernul României organizată de premierul Viorica Vasilica Dancilă, la care au participat mai multe organizații neguvernamentale de profil. Ce s-a discutat acolo, ce priorități sunt pe lista Guvernului, și ce priorități pe lista ONG-urilor aflați din emisiune. Veți mai primi informații despre măsurile întreprinse de guvern pentru susținerea ONG-urilor, prin asigurarea finanțării de care au nevoie și despre proiectul „Autism Solutions – Recuperare și integrare”, care vizează 170 de copii cu tulburări din spectrul autist.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom discuta despre meseria de podiatru care ar trebui introdusa în C.O.R.. Federaţia Internaţională de Diabet estimează că, prin includerea podiatrilor în echipa multidisciplinară care îngrijeşte atât piciorul diabetic, cât şi piciorul cu alte afecţiuni, numărul amputaţiilor la nivelul membrelor inferioare ar putea fi redus cu până la 85%. Meseria de podiatru este dezvoltată şi reglementată la nivel internaţional în 19 ţări, estimându-se că există peste 100.000 de podiatri în întreaga lume.

Realizator: Alexandra Mănăilă