Meloterapia

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom discuta despre Johannes Brahms, unul dintre cei mai mari compozitori de lieduri, având aproape 200 scrise. Mulți l-au considerat „succesorul” lui Beethoven. Schumann anunțase cu mult înainte că Brahms avea să devină următorul mare compozitor după Beethoven, o prevestire pe care Brahms era hotărât să o împlinească.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom discuta despre muzica bizantină,  despre tropar, condac si canon, dar și despre cei care au scris și răspândit această muzică.  Și pentru că sunt Sărbătorile Pascale, vă vom spune despre cele 12 tropare pentru slujba răstignirii din Vinerea Mare ale Patriarhului Sofronie din Ierusalim. După cum spunea Sf. Vasile cel Mare, “Cântarea bisericească dă strălucire sărbătorilor, prin ea se întipăresc învăţăturile mai bine în sufletele oamenilor”.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom vorbi despre Rod Stewart, unul dintre cei mai buni artiști din toate timpurile, care a fost diagnosticat cu cancer la tiroidă. Cântărețul și compozitorul britanic a fost operat și a fost nevoit să reînvețe să cânte. Nu a abandonat lupta și și-a recăpătat vocea sa răgușită, care l-a făcut celebru în lumea întreagă. Rod Stewart a vândut aproximativ 200 de milioane de discuri, 31 dintre hiturile sale ajunând în top 10, dintre care șase au fost pe locul unu în Marea Britanie.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune călătorim împreună la Napoli, cel mai mare oraș din Italia de sud și al treilea oraș din Italia. Ne-am oprit aici pentru că italienii cred că napolitanii vin pe lume cu cântecul pe buze, nu degeaba Napoli se bucură de peste două milenii de faima unui adevărat oraş al muzicii. De altfel, cântecul napoletan 'O surdato 'nnammurato a ajuns renumit ca fiind „simbolul orașului Napoli”. Despre compozitorii și muzicienii napolitani, despre felul în care s-a născut muzica din spuma mării, aflați în emisiune.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune continuăm dialogul cu invitata noastră specială de săptămâna trecută, soprana Anda Pop. Artista consideră că rolul care i se potrivește cel mai bine este Cio-Cio-San din Madama Butterfly, pe care l-a interpretat de nenumărate ori. De altfel printre compozitorii pe care soprana îi consideră magici se află și Giacomo Puccini. Despre muzica magică a acestuia și rolul meloterapiei, despre cântatul ca terapie, despre artiștii români, adevarați ambasadori ai României în străinatate și despre exodul muzicienilor, aflați ascultând emisiunea.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


Toți cei care au ascultat-o au spus despre ea că este o soprană minunată, cu un timbru frumos și cu o voce puternică. Anda Pop, născută în Baia Mare și stabilită la Brașov, a început să studieze pianul de la vârsta de 5 ani, dar a urmat Facultatea de Medicină. A lăsat însă stetoscopul pentru muzică. A început cu muzica ușoară, dar apoi a trecut la cea ,,grea”, adică la muzica clasica, așa că a facut canto 5 ani. A urmat Conservatorul și a debutat în anul 2000 cu „Donna Elvira“, din opera „Don Giovanni“ de W. A. Mozart. Nu a regretat drumul ales, dimpotrivă, mânată de o pasiune înfocată a luptat pentru a-și clădi o carieră frumoasă și a reușit, având un repertoriu pe care puține soprane reușesc să-l facă într-un teatru în România.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În aceasta emisiune vom vorbi despre John Lennon și vom asculta muzica sa. Mulți îl știu ca membru al trupei The Beatles, dar și datorită carierei solo. Rebelul star a fost votat în 2000 de catre BBC al optulea din cei mai mari 100 de britanici. În 2008 revista Rolling Stone l-a votat al cincilea din cei mai mari cântăreți al tuturor timpurilor, iar după moartea sa, a fost inclus în Songwriters Hall of Fame (în 1987), și în Rock and Roll Hall of Fame (în 1994).

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vă invit să vorbim cu un invitat special, dr. Mihai Șuiu Apostol, medic psihiatru pediatru care folosește meloterapia pentru a-i ingriji pe micuții pacienți pe care îi are la cabinet. Mai mult, cântă la vioară în Orchestra Medicilor din București, fiind pasionat de muzica clasică. Invitatul emisiunii ne povestește despre efectele muzicoterapiei în atacurile de panică, frici, anxietate, dependență de droguri.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vă invit să vorbim despre Felix Mendelssohn Bartholdy, compozitor și dirijor german de origine evreiască, considerat copil-minune la fel ca Wolfgang Amadeus Mozart. În cei 38 de ani ai săi, căci s-a stins tânăr, a scris 121 de lucrări în toate genurile, vădind în clasicismul construcțiilor o imaginație vie și un lirism pitoresc. Mendelssohn se numără printre compozitorii care păstrează un echilibru între fervoarea romantică, care cuprinsese întreaga creație artistică în acel timp, și forma clasică cu limpezimea ei stilistică. 

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune călătorim împreună într-un alt oraș al muzicii, Madrid. De ce capitala Spaniei? Pentru că este cunoscută pentru viața sa de noapte și pentru discotecile sale. Muzica e la ea acasă în Madrid, se știe că madrilenii pot să danseze toată noaptea, iar dimineața să meargă la muncă. Vom face și noi o cură de muzică spaniolă și vom discuta despre mari maeştri ai muzicii spaniole moderne, dar și despre cântăreții spanioli de latino sau pop în vogă acum.

Realizator: Alexandra Mănăilă