Breviar legislativ

Alexandra Mănăilă


Tema acestei emisiuni este îmbunătățirea accesului la tratament pentru pacienții cu leucemie mieloidă cronică (LMC) din întreaga lume, idee lansată de comunitatea globală a acestor pacienți. Despre accesul limitat la servicii medicale, despre lipsa infrastructurii sistemului de sănătate și educația medicală deficitară în rândul populației s-a discutat în cadrul unui eveniment organizat de către Asociația Română de Cancere Rare cu ocazia Zilei Mondiale a LMC. Vă prezentăm declarațiile a doi pacienți cu leucemie mieloidă cronică: Adriana Covaciu și Marcel Biro, a unui medic hematolog, conf. dr. Horia Bumbea și a președintei Asociației Române de Cancere Rare, Dorica Dan.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă
În această emisiune vă prezentăm Hotărârea de Guvern care stabilește cadrul legal pentru acordarea unor dispozitive medicale moderne pentru pacienții cu diabet zaharat tip 1. O altă măsură decisă în ultima ședință a Executivului este achiziționarea a 1200 de ambulanțe noi, în valoare de peste 470 milioane de lei, fapt ce va îmbunătăți considerabil calitatea serviciilor medicale oferite populației. O noutate pe care o aduce aceasta HG este introducerea unui nou dispozitiv medical în Subprogramul de diagnostic și tratament al epilepsiei rezistente la tratamentul medicamentos.
Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune ne vom îndrepta atenția către proiectul de ordin care se află în dezbatere la Ministerul Sănătății până pe 18 septembrie și prevede crearea unei comisii care va analiza situația pacienților care au nevoie de administrarea de medicamente off label. Pentru bolnavii care suferă de afecţiuni pentru care nu există alte alternative terapeutice sau pentru cei care au contraindicație la alternativele terapeutice existente este un ordin mult așteptat.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Autor Alexandra Mănăilă
Peste 5000 de pacienti risca sa ramâna fara tratament în prima parte a lunii septembrie, iar daca suplimentarea bugetelor va avea loc dupa 10 septembrie, aproape toti cei peste 12000 de pacienti aflati în tratament vor fi afectati. În aceasta emisiune vom vorbi despre semnalul de alarma tras de UNOPA cu privire la pacientii cu HIV din România. Ne vom îndrepta atentia catre lista de medicamente compensate si gratuite, care a fost extinsa cu înca doua molecule noi, ce au fost introduse conditionat printr-o hotarâre de guvern si catre vaccinul gripal, care va fi disponibil din 15 septembrie 2018. Ministerul Sanatatii sustine ca achizitia vaccinului se realizeaza în baza unui Acord-Cadru încheiat pe o perioada de 2 ani si ca în acest fel se va face aprovizionarea la timp pentru a demara campania de vaccinare antigripala. 

Realizator: Alexandra Manaila


Alexandra Mănăilă


În această emisiune veți afla despre noile reglementări pentru îmbunătățirea serviciilor farmaceutice prevăzute printr-o Ordonanță de Guvern, emisă pe 23 august. Tot în aceeași zi, grație unei hotărâri de Guvern aprobate, Asociația Help Autism a primit statutul de utilitate publică.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom vorbi despre contractele cost-volum-rezultat pe aria terapeutică hepatita cronică virală C, care s-au finalizat cu succes și noutățile care le aduc. Acestea prevăd extinderea tratamentelor fără interferon către grupe de risc speciale, care până acum nu au beneficiat de tratament. În plus, vor fi desemnate două noi centre în care se vor putea iniția și monitoriza aceste tratamente, numărul total al centrelor ridicându-se la 13.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


In aceasta emisiune veți afla despre câteva masuri luate de ministrul Sănătății în primele 6 luni de mandate. In bilanțul activității sale, Sorina Pintea a adoptat o serie de măsuri cum ar fi introducerea a 35 de molecule de ultimă generație pe listele de medicamente compensate și gratuite, asigurarea vaccinurilor necesare imunizării copiilor conform Calendarului Național de Vaccinare. A fost modificat Ordinul 50/2004 care reglementează decontarea tratamentelor în străinătate, act normativ care nu a mai fost modificat din anul 2004 și care a fost modificat astfel încât să răspundă nevoilor de astăzi ale pacienților.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune veți afla câteva date recente despre fibrilația atrială în România, date rezultate din prima parte a unui studiu derulat în cadrul campaniei Schimbă Ritmul de catre Asociația Națională pentru Protecția Pacienților. Totodată vom discuta și despre petiția online „DA - tratament eficient pentru prevenirea AVC din fibrilație atrială”.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


Legea nr. 448/2006, prin care sunt acordate drepturi copiilor și adulților cu dizabilități prevede transformarea vechilor centre rezidențiale, astfel încât acestea să nu mai poată găzdui mai mult de 50 de beneficiari. Se renunță, astfel, la vechile centre, de tip “mamut”, care găzduiau sute de persoane cu dizabilități, cu un management de multe ori nu foarte performant și personal insuficient pentru a răspunde nevoilor de reabilitare a persoanelor asistate. Ce alte modificări a făcut guvernul în această lege, aflați din emisiune.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vă vom prezenta opinia unor pacienți cu privire la proiectul de act normativ postat de Ministerul Sănătății în dezbatere publică, la secțiunea Transparență Decizională, privind Programul național de diabet zaharat, care se va reorganiza în două subprograme distincte, unul destinat adulților cu diabet zaharat, altul destinat copiilor cu diabet zaharat tip 1. Veți asculta declarațiile Gabrielei pacientă cu diabet tip 1 și ale Rozalinei Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune – A.P.A.A, care cred că se face discriminare între pacienți în cadrul programului de diabet.

Realizator: Alexandra Mănăilă