Breviar legislativ

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom discuta despre Noua Lege a Transplantului care va fi trimisă în Parlament spre dezbatere publică și aprobare. Lucrurile s-au precipitat pe fondul unui scandal de proporții izbucnit la Institutul de Transplant Renal din Cluj care ar fi fost prejudiciat cu 5 milioane de lei. Opinia Ministerului Sănătății cu privire la noua lege, precum și apelul asociațiilor de pacienți cu transplant referitor la dezbaterile din spațiul public despre activitatea de transplant din țara noastră, le veți regăsi în emisiune.

Realizator: Alexandra Mănăilă 

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom discuta despre medicii de familie care nu au semnat actele adiționale de prelungire a contractului-cadru din 2017 până la 31 martie anul curent și consecintele care decurg de aici. Ce atitudine au CNAS și MS față de acest gest și ce pot face pacienții care sunt înscriși pe listele acestor medici de familie. Asiguraţii cu urgenţe medico-chirurgicale precum şi cei care suferă de una din  59 de afecţiuni între care se numără afecţiunile oncologice, diabetul, hepatita cronică, astmul bronşic, dar şi afecţiunile copilului cu vârsta sub un an, se pot prezenta la consultaţie direct la medicul specialist, fără a fi necesar bilet de trimitere. În lista cuprinzând afecţiunile care permit prezentarea direct la medicul de specialitate din ambulatoriul de specialitate (anexa 13 din normele tehnice de aplicare a Contractului-cadru) se află și bolile rare.

Realizator: Alexandra Mănăilă 


Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom discuta despre măsurile pentru reglementarea concediilor şi indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate, anunţate de Guvern în şedinţa din 14 decembrie. Părintele sau asiguratul care are legal în îngrijire un copil grav bolnav poate beneficia de concediu medical până la vârsta de 16 ani, în condiţiile în care, până acum, limita de vârstă a copilului era de 7 ani, potrivit unei ordonanţe de urgenţă  adoptată de Guvern. Despre asta şi de indemnizaţia pentru îngrijirea copilului pe larg în emisiune.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom discuta despre soluțiile Ministerului Sănătății propuse pentru asigurarea necesarului de imunoglobulină, care vor fi incluse într-o ordonanță de urgență. Printre măsurile propuse se află și cea legată de suspendarea aplicării taxei de clawback pentru doi ani la produsele medicamentoase derivate din plasmă şi sânge, în contextul deficitului de imunoglobulină. Cum au reacționat cele două asociații din industria farma ARPIM și APMGR, aflați din cadrul emisiunii și tot aici aflași de ce Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) sesizează organele de urmărire penală împotriva ministrului sănătății.

Realizator: Alexandra Mănăilă 

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom discuta despre proiectul HOTĂRÂRE pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018 – 2019. Acest proiect legislativ a stârnit animozități între medicii de familie și reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), întrucât Casa Națională de Asigurări de Sănătate a publicat pe 29.11.2017 pe siteul său la Transparența decizională acest proiect, supunându-l dezbaterii publice. Conducerea Societății Naționale de Medicină Familiei (SNMF) și a Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) consideră sfidătoare atitudinea CNAS de a afișa în transparență decizională un proiect de Contract-Cadru 2018-2019, înainte de finalizarea activității grupului de lucru constituit de Mihai Tudose, premierul României.

Realizator: Alexandra Mănăilă 

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom discuta despre strategia națională de cercetare pe domeniul bolilor rare, pe care Romania nu o are încă, despre cele nouă centre de expertiză în boli rare certificate și alte 40 care sunt în evaluare, despre cele aproape 50 de medicamente pentru boli rare la care au acces pacienții români. Toate aceste subiecte au fost dezbătute în cadrul conferinței de presă, organizate la cea de-a șasea ediție a Școlii de Boli Rare pentru Jurnaliști, care a avut loc în 23-24 noiembrie în București. Puteți asculta declarațiile: Doricăi Dan, președintele Alianței de Boli Rare din România, dr. Diana Păun consilierul de stat în cadrul Administrației Prezidențiale, Lidiei Onofrei directorul directiei farmaceutice din cadrul MS, Nicolae Fotin, președintele Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), dr. George Păun membru în Comisia Superioară de încadrare în handicap ANPD.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom discuta despre protestul medicilor de familie față de colapsul iminent al sistemului de asistență medicală primară. Medicii de familie din toată țara au ieşit în stradă miercuri 15 noiembrie în faţa Guvernului pentru a protesta. În jur de 1000 de persoane au participat la protestul initiat de Coaliția „Solidari pentru Sănătate”, formată din 9 organizații non guvernamentale care apără drepturile pacienților și organizațiile naționale reprezentative ale medicilor de familie. Despre revendicările medicilor de familie și promisiunile premierului Mihai Tudose, care s-a întâlnit cu o delegaţie a manifestanţilor aflați mai multe în cadrul emisiunii. 

Realizator: Alexandra Mănăilă


Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom discuta despre proiectele de lege discutate de Comisia pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților în perioada 7-9 noiembrie 2017, respectiv despre Proiectul de Lege privind externarea din unităţile sanitare a persoanelor de religie mozaică decedate, Proiectul de Lege privind reglementarea activităţii de telemuncă și Proiectul de Lege privind combaterea ambroziei. Tot la Camera Deputaților a ajuns și Legea vaccinării. Despre aceste subiecte pe larg cu invitatul emisiunii deputatul Tudor Pop, membru în Comisia pentru Sănătate și Familie.

Realizator: Alexandra Mănăilă


Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom discuta despre campania de vaccinare antigripală gratuită din sezonul epidemic 2017-2018. Potrivit Ministerului Sănătății peste 19 mii de doze de vaccin au ajuns deja în teritoriu. Ministerul Sănătății va achiziționa peste 1 milion de doze de vaccin gripal sezonier, dublu față de anul trecut, astfel încât să asigure vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane aflate în grupele de risc.  Mai multe detalii aflați în cadrul emisiunii.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom discuta despre persoanele cu surdocecitate din Romania care în prezent nu beneficiază de toate drepturile cuvenite, deoarece în legislaţie această dizabilitate nu este încadrată în gradul de handicap grav. Din acest motiv, Sense Internaţional România a facut un exercițiu de empatie pentru persoanele cu surdocecitate chiar în parlamentul Romaniei.

Realizator: Alexandra Mănăilă