Breviar legislativ

Alexandra Manaila

1524469577181949.jpgÎn aceasta editie a emisiunii vom discuta despre programul national "Sanatos de mic", program dedicat nutritiei la vârsta prescolara. Asociatia SAMAS a organizat o dezbatere pe acest subiect la Palatul Parlamentului, sub patronajul Comisiei de Sanatate Publica din Senatul României, asadar va prezentam în cadrul emisiunii declaratiile dr. Làszlò Attila - Presedintele Comisiei pentru Sanatate Publica din Senat dar si ale dr. Maricela Cobuz - Membru în Comisia de Sanatate din Camera Deputatilor. 

Realizator: Alexandra Manaila


Alexandra MănăilăÎn această emisiune vom discuta despre protestele medicilor și asistenților medicali de la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", legate de micşorarea sporurilor și replica ministrului Sănătății, Sorina Pintea cu privire la salariile personalului medical. Ce soluții de moment a găsit ministrul sănătății, aflați în cadrul emisiunii.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom discuta despre problemele pacienților cu autism din România. Recent a avut loc o întâlnire la Guvernul României organizată de premierul Viorica Vasilica Dancilă, la care au participat mai multe organizații neguvernamentale de profil. Ce s-a discutat acolo, ce priorități sunt pe lista Guvernului, și ce priorități pe lista ONG-urilor aflați din emisiune. Veți mai primi informații despre măsurile întreprinse de guvern pentru susținerea ONG-urilor, prin asigurarea finanțării de care au nevoie și despre proiectul „Autism Solutions – Recuperare și integrare”, care vizează 170 de copii cu tulburări din spectrul autist.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom discuta despre meseria de podiatru care ar trebui introdusa în C.O.R.. Federaţia Internaţională de Diabet estimează că, prin includerea podiatrilor în echipa multidisciplinară care îngrijeşte atât piciorul diabetic, cât şi piciorul cu alte afecţiuni, numărul amputaţiilor la nivelul membrelor inferioare ar putea fi redus cu până la 85%. Meseria de podiatru este dezvoltată şi reglementată la nivel internaţional în 19 ţări, estimându-se că există peste 100.000 de podiatri în întreaga lume.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom discuta despre pacienții români diagnosticați cu mielom multiplu și problemele lor. În prezent pe lista medicamentelor compensate și gratuite din România sunt incluse doar trei medicamente, dintre care unul destinat persoanelor vârstnice. În țările Uniunii Europene, pacienții cu mielom multiplu au acces la șase medicamente și chiar mai mult, dintre care unele au deja alternativă generică. Mai mult, înrolarea în studii clinice este o șansă unică pentru pacienții români, însă, perioada necesară autorităților pentru aprobarea studiilor clinice este îndelungată și astfel multe dintre studiile clinice gândite pentru România nu se mai concretizează.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom discuta despre noutățile pe care le-a pregatit Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru românii asigurați. Prima noutate este aceea că procedura de rambursare a contravalorii serviciilor medicale acordate în alte state UE se simplifică, ia cea de-a doua este ca CNAS a obținut finanţare europeană pentru informatizarea schimbului de documente referitoare la asistenţa medicală transfrontalieră. La final, vă transmitem mesajul preşedintelui CNAS, Răzvan Vulcănescu, către pacienții cu purpura trombocitopenică idiopatică, pe care l-a făcut cu ocazia Zilei Bolilor Rare.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom discuta despre faptul că Ministerul Sănătății pregătește un ordin pivind managementul de caz al bolilor rare. Comisia de Sănătate și Familie a Camerei Deputaților îi așteaptă la discuții în această primăvară pe membrii Alianței Naționale pentru Boli Rare și puteți asculta declarația deputatului Emanuel Ungureanu în acest sens. Alte declarații făcute la conferința organizată de ANBR de Ziua bolilor rare le veți găsi în emisiune.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom discuta despre ordonanța de urgență inițiată de Ministerul Sănătății și aprobată de Guvern, care include măsuri pentru menținerea drepturilor și indemnizațiilor asiguraților în sistemul public de sănătate. Persoanele care beneficiază de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii, pentru sarcină și lăuzie,  pentru îngrijirea copilului bolnav, precum şi pentru risc maternal, vor beneficia de aceleași drepturi și de același nivel al indemnizației aflată în plată până la 1 ianuarie 2018.

Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom discuta despre un proiect de lege care privește viitoarele mame din România. Proiectul este propus de Conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar UPU, deputat de Iași și se referă la îmbunătăţirea monitorizării sarcinilor, constituind astfel o măsură de prevenţie pentru patologia materno-fetală. Adoptarea lui va constitui un sprijin pentru multe femei, în special salariate, ce amână aducerea pe lume a unui copil din considerente economice. Proiectul a trecut de Comisia de Sănătate şi va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este camera decizională.

 Realizator: Alexandra Mănăilă

Alexandra Mănăilă


În această emisiune vom discuta despre extinderea numărului centrelor de referinţă în tratarea bolilor rare. În momentul de față există 12 centre de expertiză care au fost acreditate la nivel naţional. O parte dintre acestea fac parte din 7 reţele europene de referinţă. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea a declarat la conferința organizată de Alianța Națională pentru Boli Rare pe 1 februarie că MS are în vedere extinderea acestui număr de centre. Până acum sunt depuse la Minister 35 de cereri pentru centre de expertiza în tratarea bolilor rare.

Realizator: Alexandra Mănăilă